Puzderia de super şi hipermarketuri care a apărut în ultimii ani, a generat invazia chimiei în viaţa şi-n farfuriile omenirii, cu consecinţe grave asupra sănătăţii. Rafturile acestora întâmpină cumpărătorii cu o sumedenie de produse alimentare, ambalate atrăgător dar de calitate îndoielnică. Este suficient să citim ingredientele de pe ambalaj pentru a ne convinge de acest lucru ( E-uri, gumă guar, acid citric, nitriţi, benzoaţi, conservanţi, coloranţi etc.). Peste 10000 de aditivi sunt folosiţi în industria alimentară din care doar 4000 se trec obligatoriu pe etichetă. Cei mai nocivi aditivi sunt E330 (acidul citric) şi E621 (glutamatul de sodiu) interjişi în Europa Occidentală. Alte E-uri cu risc cancerigen sunt: E102, E110, E123, E131, E142, E210, E221, E212, E213,E214,E215,E216 şi E217. Rolul aditivilor este de a menţine termenul de valabilitate al alimentelor mai mult timp şi de a le oferi un aspect menit să ademenească simţurile. Raionul de mezeluri prin multitudinea sortimentelor şi a culorilor apetisante reprezintă întotdeauna o ispită pentru cumpărători. Chiar se spune că producătorii de mezeluri nu le consumă. Carnea provenită de la animalele hrănite cu concentrate pe bază de hormoni, pentru stimularea rapidă a creşterii şi dezvoltării lor, reprezintă o ameninţare pentru sistemul nostru endocrin. Aceşti hormoni prezenţi în carne interferează cu sistemul hormonal uman care este extrem de fin şi exact generând dezechilibre ce duc la afecţiuni endocrine. Aceste afecţiuni sunt mai frecvente la femei decât la bărbaţi întrucât sistemul endocrin la femei este mai sensibil.
Băuturile răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase aproape întotdeauna prezente în cărucioarele de cumpărături sunt un deliciu pentru papilele gustative. Dar prin ingredientele lor sintetice precum coloranţii, conservanţii, aromele „identic naturale”, zahărul sau alţi îndulcitori sintetici , reprezintă un real pericol pentru sănătate mai ales că mulţi le consumă în loc de apă. Fructele şi legumele menite să fie un izvor de viaţă şi sănătate au devenit un balast sărac în substanţe nutritive ( vitamine, enzime, minerale, antioxidanţi) şi îmbibat cu îngrăşăminte chimice şi pesticide folosite în industria agricolă pentru obţinerea unor producţii mai mari comparativ cu cele obţinute de agricultura tradiţională. Deşi sunt gigante şi arătoase au un gust fad fiind cultivate şi crescute în sere unde sunt lipsite de lumina şi căldura cosmică a soarelui dar şi de apa ploilor menite a le îmbunătăţi calităţile nutritive. Fructele şi legumele din import (struguri, căpşuni, kiwi, roşiile-ciorchine, pere ) care predomină în defavoarea celor autohtone, pentru a rezista mai mult timp sunt iradiate. Distrugându-li-se astfel enzimele ele devin la fel de ameninţătoare pentru sănătatea şi vieţile noastre ca şi alimentele ce conţin aditivi. Aceste enzime au un rol esenţial în metabolismul şi divizarea celulelor umane. De aceea este recomandat consumul de legume şi fructe proaspete netratate termic, în fiecare zi. Absenţa lor determină înmulţirea şi creşterea haotică a celulelor rezultând tumori, cancere, mioame şi alte excrescenţe.
Toţi aceşti factori deşi sunt într-o cantitate care nu reprezintă neapărat un pericol imediat, prin consum repetat duc la dezechilibre grave în funcţionarea normală şi armonioasă a organismului uman. Mecanismele de apărare nu reuşesc întotdeauna să facă faţă multitudinii de factori nocivi, rezultând boli cronice grave. Una dintre cele mai ameninţătoare şi mai frecvent întâlnită în ultimul timp este cancerul. Acestă afecţiune ucide anual în lume peste 7 milioane de oameni, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc fiind una din principalele cauze de deces şi afectează persoane din ce în ce mai tinere iar numărul cazurilor a crescut îngrijorător de mult fiind în strânsă corelaţie cu alimentaţia necorespunzătoare.
Creşterea demografică din ultimele decenii a impus adoptarea în agricultură a unor metode prin care se obţin producţii mai mari iar în asemenea condiţii cantitatea şi aspectul devin mai importante decât calitatea. Prin modificarea genetică a plantelor, prin utilizarea fertilizanţilor şi pesticidelor, a stimulatorilor, regulatorilor de creştere şi îngrăşămintelor chimice se urmăreşte obţinerea unor recolte mai bogate şi plante care să rodească de mai multe ori pe an. Chimizarea agriculturii şi a industriei alimentare nu reprezintă un progres şi în privinţa calităţii nutritive a alimentelor, toate acestea având repercusiuni asupra mediului dar şi asupra stării de sănătate a populaţiei.
Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii în anul 2000 au fost înregistrate aproximativ 44000 de cazuri noi iar în 2003 numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer a depaşit 58000. La sfârşitul anului 2005 în România erau înregistraţi 355000 de bolnavi din care 4500 erau copii cu vârsta până în 14 ani. În 2008 medicii de familie au contribuit la diagnosticarea şi urmărirea a 60557 de pacienţi cu tumori şi se estimează că în 2011 numărul persoanelor diagnosticate cu tumori maligne va ajunge la 68000, cancerul devenind principala cauză de deces, detronând bolile cardiovasculare. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul tubului digestiv (stomac, colon, rect, sigmoid)- numărul cazurilor ocupând un loc fruntaş, urmând apoi cancerele pulmonare, ale glandei mamare, colului uterin şi prostatei.
Vestea cea bună este că agricultura ecologică începe să ia amploare în România, ţara noastră dispunând de resurse adecvate pentru dezvoltarea acesteia. Peste 60% din suprafaţa agricolă a ţării nu a fost poluată de îngrăşăminte chimice şi pesticide de peste 15 ani iar suprafeţele cultivate cu culturi ecologice cresc de la an la an. Dar până când raioanele cu produse BIO sau ecologice vor împânzi toate magazinele şi hipermarketurile ce alternative ar fi?
De ce să optaţi pentru fructele şi legumele din import când pe cele autohtone cultivate de ţăranii noştri le găsiţi în pieţe din belşug? Merele româneşti, chiar dacă sunt mai mici, cu pete sau viermănoase sunt mai aromate şi mai savuroase iar viermii sunt o certitudine că nu au fost stropite cu pesticide. Nu consumaţi sucuri sintetice din comerţ, mai bine le preparaţi acasă din fructe şi legume proaspete. Alegeţi produsele lactate tradiţionale româneşi - caş de oaie, telemea, urdă, brânză de vaci sau de burduf şi nu optaţi pentru sutele de sortimente de brânzeturi fabricate de cunoscutele companii multinaţionale chiar dacă sunt mai arătoase şi mai frumos ambalate. Citiţi întotdeauna ingredientele de pe ambalaj. Eviataţi-le pe cele ce conţin mulţi aditivi. Reduceţi consumul de carne. Nutriţioniştii recomandă 150-200 g de carne la 2-3 zile. Înlocuiţi mezelurile din sandwichuri cu caş, ou, carne de pui sau peşte. Nu oferiţi copiilor bomboane şi jeleuri colorate. Limitaţi consumul de zahăr rafinat şi obişnuiţi-vă să consumaţi cât mai puţine alimente procesate.
Având în vedere că peste 2/3 din cazuri sunt favorizate de alimentaţia nesănătoasă, un prim pas în prevenirea cancerului ar fi adoptarea unui regim de viaţă echilibrat.
LĂCRĂMIOARA CĂTINEAN